Parodontoza. Tratamentul bolii parodontale

Intoarce-te la Tratamente parodontoza

Ce este parodontoza (boala parodontala)?

Boala parodontala este o afectiune cronica de tip inflamator, de origine microbiana a structurilor parodontale, iar incidenta ei in rindul pacientilor este intr-o continua crestere in ultimii ani.

Aproximativ 20% din populatia lumii prezinta o forma agresiva de boala parodontala.

Care este cauza parodontozei?

Principala cauza a parodontozei o reprezinta bacteriile situate in santul dintre gingie si suprafata dintelui. Cresterea numarului acestora combinata cu o calitate slaba a tesuturilor si o reactie anormala a sistemului de aparare a organismului duc la afectarea insertiei gingiei pe dinte, ceea ce permite bacteriilor sa ajunga in contact cu osul care inconjoara dintii si sa produca, in timp, rezorbtia acestuia si retragerea gingiei de-alungul radacinii dintelui. Dintii devin in timp mobili si se pot pierde rapid.

Formele afectiunilor parodontale

GINGIVITA – forma simpla de afectare a gingiei, care poate evolua sau nu spre o parodontita. Apare fie datorita unei igiene incorecte, fie datorita consumului de anumite medicamente. Se manifesta prin sangerare la periaj, miros urat al gurii, culoare rosiatica a gingiei si posibila durere sau sensibilitate la presiune.

PARODONTITA CRONICA – forma cu evolutie indelungata si semne mai reduse. Are perioade de activitate (cand apar sangerari spontane sau la periaj, jena dureroasa, retragerea in timp a gingiei si a osului, dinti mobili, halena) si perioade de repaus (cand simptomele pot sa fie absente).

PARODONTITA AGRESIVA – forma de boala cu evolutie rapida. Simptomele sunt similare formelor cronice, dar mult mai puternice si mai rapide. Osul se resoarbe mai repede, dintii devenind mobili si pierzandu-se in scurt timp. Apare mai ales la persoanele tinere.

Retragerea gingiei (recesiunea) poate avea si alte cauze decat bacteriile, putand fi cauzata de obturatii si lucrari incorecte, ocluzie (muscatura) anormala sau inghesuirea dintilor.

Afectiunele parodontale au si o stransa legatura cu starea de sanatate, evolutia lor fiind influentata de fumat, dar si de o serie de afectiuni precum:

 • Ateroscleroza
 • Bolile cardiovasculare
 • Diabetul zaharat
 • Obezitatea
 • Sindromul metabolic
 • Reumatismul articular acut
 • Nasterile premature si greutatea mica a fatului la nastere

Tratament parodontoza

Cu tratament de specialitate, boala poate fi oprita in evolutie sau chiar tratata. Tratamentul bolilor parodontale este de doua tipuri:

 • Nechirurgical – consta in detatratul si surfasajul (chiuretarea) pungilor gingivale sub anestezie locala, combinata sau nu cu mijloace aditionale (antibiotice,aplicatii locale de antiseptice), tratamente LASER
 • Chirurgical – consta in interventii chirurgicale sub anestezie locala al caror scop este de a curata zonele inacesibile mijloacelor nechirurgicale de tatru si tesut infectat, chirurgie LASER.

 

Lipsa osului si a gingiei poate fi suplinita tot prin mijloace chirurgicale, prin interventii in care in zonele afectate, dupa curatare, se adauga os sau substituent de os si/sau grefe de tesut gingival.

In cadrul clinicii noastre puteti beneficia de consultatie de specialitate cu intocmirea unui plan de tratament complex si personalizat, precum si de tratament parodontal orientat catre nevoile dumneavoastra.

Tehnologia laser ofera o serie de avantaje in tratarea bolilor parodontale:

 • Pastreaza tesutul gingival sanatos;
 • Curata in profunzime si sterilizeaza pungile parodontale, eliminand infectia;
 • Sangerarea gingiilor este eliminata pe loc;
 • Perioada de recuperare dupa tratamentul cu laser este sub 24 ore;
 • Este o procedura minim invaziva care nu necesita suturi.

Primele semne ale bolii parodontale sunt sangerarile gingivale,  retragerea gingiilor sau respiratia urat mirositoare. Clinicile DENTESSE iti ofera consultatie de specialitate precum si un plan de tratament personalizat pentru tratarea bolilor parodontale.

Sangerarile gingivale sunt intalnite la peste 90% din populatie. Acestea pot fi periodice sau permanente. In cazul in care sangerarea gingiilor nu se opreste, este cazul sa programam o vizita la medicul stomatolog. Gingiile care sangereaza sunt unul dintre primele semne ale aparitiei parodontozei.