apa

Apa si sanatatea orala

Stim cu totii cat de important este sa ne hidratam. Corpul nostru este compus din 60% apa, motiv pentru care consumul de lichide ajuta mentinerea functionarii corecte a organismului, chiar si atunci cand vorbim despre sanatatea dentara. Studiile arata ca scaderea acestui procent chiar si cu 1,5 % duce la stare de oboseala, dureri de cap si schimbari ale starii de spirit.

Ai baut cel putin 4 pahare de apa azi?

Din cauza agitatiei zilnice, multora dintre noi ni se intampla sa uitam sa ne hidratam. Uneori nici nu ne dam seama ca ne este sete, lucru ce poate duce la deshidratarea organismului.

Un studiu realizat de Harvard demonstreaza ca aportul zilnic de apa pentru o persoana sanatoasa este de 4-6 pahare pe zi. Daca nu raspundem corpului la nevoia de apa, incep sa apara semnele deshidratarii, cu senzatie de gura uscata, oboseala, dureri de cap si slabiciune in picioare. Poate fi surprinzator pentru unii, insa deshidratarea poate avea efecte negative chiar si in ceea ce priveste sanatatea orala. Avem o lista cu cateva dintre problemele dentare pe care lipsa hidratarii corecte le poate provoca.

Cariile 

Cand organismul nu este hidratat, glandele salivare nu mai sunt capabile sa produca o cantitate necesara de saliva. Asa cum bine cunoastem, saliva are un rol important in ceea ce priveste asigurarea unui mediu sanatos in cavitatea orala. Pe langa ajutorul pe care il ofera in procesul de masticatie si glutitie, digestie si perceptie gustativa, saliva are si rol anticarios. Fluxul salivar are o actiune mecanica de spalare, prin care inlatura depozitele alimentare sau bacteriene. In caz contrar, cand nu exista aportul salivei pentru curatare, particulele alimentare raman in cavitatea orala, bacteriile se ataseaza de ele si produc un tip de acid care erodeaza smaltul. Astfel, se formeaza cariile.

Infectie gingivala

Asa cum smaltul dintilor sufera de actiunea acidului creat de bacterii, la fel se intampla si in cazul gingiilor. Daca nu li se asigura cantitatea corespunzatoare de saliva, bacteriile se instaleaza cu usurinta pe gingii. In acest mod, se formeaza cadrul propice pentru infectie gingivala si boala parodontala.

Respiratie urat mirositoare

Asa cum am discutat deja, apa mentine bacteriile din gura la un nivel minim. In lipsa ei, bacteriile se depun si determina mirosul neplacut al respiratiei. Acesta este motivul pentru care de multe ori apare mirosul si gustul neplact in gura atunci cand ne trezim. Daca sunteti consumatori de cafea sau alcool, probabil cunoasteti sentimentul de deshidratare in urma consumului.

DENTESSE va sfatuieste sa faceti din consumul de apa un obicei cat mai frecvent, astfel incat sa va tineti departe de problemele dentare. Nu numai ca apa asigura un echilibru al functionarii organismului, dar poate preveni si multe dintre cele mai frecvente afectiuni dentare. Programeaza acum o consultatie si discuta cu un specialist despre nevoile tale stomatologice.

Programeaza-te acum
pentru o consultatie

programeaza-te
programeaza-te acum
error: Content is protected !!