boala parodontala

Ce trebuie sa stim despre boala parodontala

Ce este boala parodontala?

Parodontita, cunoscuta in trecut si ca parodontoza, este o boala a tesuturilor care sustin dintele in os. Boala afecteaza 10-20% din populatia tarilor dezvoltate si aflate in dezvoltare, cum este si Romania.

Ce cauzeaza boala parodontala (parodontoza)?

Cauza principala o reprezinta bacteriile aflate in santul dintre dinte si gingie, precum si un raspuns exagerat al organismului la infectie. Bacteriile produc resorbtia osului ce sustine dintele, care, la randul sau, “trage” gingia dupa el, dezgolind radacina dintelui si mobilizandu-l, ducand in cele din urma la pierderea lui.

Prezenta tartrului, a obturatiilor (plombelor) sau lucrarilor incorecte si a aparatelor ortodontice pot favoriza aparitia bolilor parodontale. De asemeni, unele medicamente (antiepilepticele, medicatia pentru cardiaci, anticonceptionalele) pot sa influenteze starea gingiei.

Care sunt semnele de debut ale bolii parodontale(parodontoza)?

Deobicei, problemele debuteaza printr-o forma superficiala (gingivita), cand inca nu este afectat osul ce sustine dintele. Gingivita se manifesta prin sangerari ce apar la periaj sau spontan, miros urat al gurii, uneori dureri sau mancarimi ale gingiilor. In acest moment, boala este reversibila, putand fi tratata complet prin detartraj si o imbunatatire a igienei orale.

Daca starea persista, se ajunge la forma ireversibila, cand osul este afectat (parodontita). Pe langa sangerarile gingivale si halena, pot sa apara retrageri ale gingiei, iar dintele devine mobil, uneori chiar pierzandu-se spontan. Exista forme agresive, care evolueaza rapid, afectand mai ales persoanele tinere si forme cronice, care au o evolutie mai lenta cu manifestari mai reduse.

Cum se trateaza boala parodontala (parodontoza)?

Parodontitele trebuiesc tratate, vindecarea sau oprirea lor in evolutie neobtinandu-se decat cu un tratament adecvat. Chiar daca parodontitele trec prin etape in care manifestarile dispar, nu inseamna ca boala s-a vindecat, ci doar ca este intr-o faza de repaus, ea evoluand in continuare.

Tratamentul lor consta intr-o curatare profunda a spatiilor formate intre dinte si gingie (pungi), sub anestezie locala, fie cu instrumente ultrasonice si manuale, fie prin interventii chirurgicale. In cadrul interventiilor chirurgicale, pierderea de os se poate compensa prin adaugare de substituenti de os sau chiar de substante ce contin celule formatoare de os. La fel, piederea gingiei poate fi tratata prin adaugare de gingie din apropiere.

Conditia esentiala pentru un tratament corect si eficient este depistarea precoce in cabinetul stomatologic de catre un medic specialist.

Va asteptam in clinicile DENTESSE pentru  o intalnire cu medicul specialist parodontolog.

Programeaza-te acum
pentru o consultatie

programeaza-te
programeaza-te acum
error: Content is protected !!