De ce nu este sanatos sa mananci pe o singura parte?

Mestecarea alimentelor ajunse in cavitatea bucala este un proces complex in care fiecare muschi implicat este pereche, conferind miscarii simetrie si consistenta. Se considera ca un proces de masticatie corect se desfasoara pe ambele parti ale arcadelor dentare.

Masticatia unilaterala este o preferinat personala sau un obicei intalnit in special in randul adultilor. Aceasta poate fi de 2 tipuri:

1. Masticatia unilaterala exclusiva – mestecarea are loc mereu si in totalitate pe o singura parte.
2. Masticatia predominanta – cand procesul de mestecare a alimentelor se produce doar in proportie de 70% pe o singura parte.

Conform studiilor 75-76% dintre persoanele adulte obisnuiesc sa manance pe o singura parte.
Cauzele care au condus la deprinderea acestui obicei sunt multiple, printre acestea se numara prezenta unei senzatii de durere din pricina unei infectii sau a unei carii pe o parte si concentrarea procesului de mestecare unilaterala pentru o perioada indelungata de timp, lipsa dintilor sau in randul copiilor lipsa dintilor temporara.

Efectele masticatiei unilaterale in timp:
– Acoperirea dintilor de pe partea nelucratoare cu tartru si placa bacteriana, vor aparea carii dentare si se va instala gingivita
– In timp va aparea asimetria faciala deoarece muschii masticatori se vor dezvolta mai mult pe partea lucratoare
– Articulatia temporo-mandibulara va avea de suferit din pricina faptului ca toate fortele masticatorii vor fi concentrate pe una dintre cele doua articulatii si astfel vor aparea dureri din pricina suprasolicitarii

Pentru a preveni instalarea obiceiului de mestecare a alimentelor pe o singura parte si ulterior aparitia de complicatii, medicii clinicilor DENTESSE va recomanda sa efectuati controlul periodic stomatologic. Daca obiceiul de mastiactie unilaterala este deja instalat, medicii nostri va vor recomanda tratamentele si procedurile necesare pentru a va reeduca in vederea unei masticatii corecte.

Programeaza-te acum
pentru o consultatie

programeaza-te
programeaza-te acum
error: Content is protected !!