masele de minte

Masele de minte: complicatii si tratamente

Ce trebuie sa stii despre masele de minte? Pentru multi dintre pacientii nostri si nu numai, aparitia si rolul maselelor de minte este in continuare o necunoscuta. De ce apar? Cand apar? Cate sunt? Trebuie sau nu extrase? Sunt doar o parte din intrebarile pe care medicii nostrii le au in legatura cu acesti ultimi molari.

Masele de minte: complicatii si tratamente

Maselele de minte sunt ultimul set de molari care se dezvolta pe maxilarul superior si pe mandibula.
Aceste masele de minte, denumite in termeni medicali molarii 3 jucau un rol important pentru stramosii nostri in mestecarea alimentelor. Molarii sau maselele de minte erau mai mari decat cele care ne cresc noua acum si permiteau oamenilor primitivi sa mestece plantele si semintele cu mai multa usurinta.

In prezent avand in vedere ca obiceiurile noastre alimentare s-au schimbat si maxilarul a suferit modificari de-a lungul generatiilor si s-a micsorat, aceste masele nu mai au niciun rol functional, ba chiar de cele mai multe ori sunt in plus si provoaca o serie de probleme dentare.

La ce varsta apar?

In cele mai multe cazuri eruptia maselelor de minte are loc in intervalul varstei de 17 – 25 de ani. Desi, sunt si cazuri, rare intr-adevar, in care acestea erup si dupa varsta de 30 de ani.

Cate masele de minte avem?

In functie de fiecare caz, o persoana poate avea una, doua, trei, patru sau chiar nicio masea de minte erupta pe arcade. Cu ajutorul unei radiografii medicul stomatolog poate depista inca de la varsta de 8 ani daca vor erupe sau nu maselele de minte.

Este adevarat ca maselele de minte trebuie extrase?

Conform studiilor 85% dintre persoane sunt nevoite sa isi scoata maselele de minte. De cele mai multe ori acesti molari nu au loc sa erupa, motiv pentru care raman si se dezvolta in gingie sau erup intr-o pozitie eronata. De asemenea, din pricina faptului ca acestia sunt ultimii pe arcade curatarea lor este dificila iar sansele de aparitie a cariei sunt foarte mari. In toate aceste situatii durerea, inflamatia si infectia nu intarzie sa apara.

Daca se intampla sa aveti aceste simptome nu intarziati sa apelati la una din clinicile DENTESSE. Medicii nostri specialisti vor avea grija sa va trateze afectiunile in cel mai scurt timp si fara sa resimtiti durerea provocata de aceste afectiuni.
Sunt si cazuri in care molarii 3 erup intr-o pozitie corecta si sunt in stare functionala perfecta, situatie in care extractia nu este necesara.

Cum imi dau seama cand ies maselele de minte?

Eruptia maselelor de minte este insotita de o serie de simptome, precum:
– inflamarea gingieidurere si disconfort gingival
– durere de cap
– modificarea gustului

Un control stomatologic periodic va evdentia toate problemele dentare, iar cu ajutorul unei radiografii medicii nostrii stomatologi va vor putea informa daca molarul 3 va erupe corect. In clinicile DENTESSE, te bucuri de profesionalismul unei echipe dedicate de medici stomatologi si de tehnologie moderna ce permite diagnosticarea cu precizie si in maxima siguranta pentru pacient, avand in vedere volumul redus de radiatii al noilor tehnologii.

Programeaza-te acum
pentru o consultatie

programeaza-te
programeaza-te acum
error: Content is protected !!