sarcina

Ghid in context de pandemie – Sarcina si igiena orala

Multe femei isi pun intrebari despre modul in care trebuie sa se ingrijeasca de sanatatea danturii in timpul sarcinii. Medicii stomatologi atrag atentia asupra igienei gingiilor inflamate, efect al schimbarilor hormonale care se produc in timpul sarcinii. 

Sarcina afecteaza gingiile, dar NU si dintii! 

Sensibilitatea gingivala este una dintre acele schimbari care apar in corp in timpul sarcinii. Gingia devine mai vulnerabila in fata actiunii placii bacteriene, se inflameaza si sangereaza. De ce?

In timpul celor 9 luni de sarcina, apar modificari la nivel hormonal si circulator, in care hormonii sexuali feminini afecteaza in special acele zone usor vascularizate, precum gingia. Astfel gingia devine usor inflamata, efect pe care femeile il resimt in general si in timpul mentruatiei. Afectiunea apare adesea între luna a doua si a opta de sarcina ca o predispozitie accentuata de sangerare a gingiilor. 

Cum realizezi igiena orala in timpul sarcinii? 

Igiena orala completa si corespunzatoare este esentiala, insa in timpul sarcinii merita o atentie deosebita. Multe dintre viitoarele mamici sunt preocupate de modul in care se pregatesc de nastere si obisnuiesc sa puna igiena orala printre ultimele responsabilitati. Rutina de igiena orala nu trebuie ignorata! Periajul, dusul bucal si spalaturile cu apa de gura trebuie realizate zilnic, de cel putin doua ori. De asemenea, orice leziune observata trebuie tratata imediat. Medicii stomatologi recomanda ca tratamentul acestora sa se realizeze in trimestrul din mijlocul sarcinii, atunci cand fatul este stabil. In acest mod, viitoarea mamica poate beneficia de orice manopera, cu anestezia corspunzatoare, fara a fi predispusa la alte riscuri.

Se poate realiza vizita stomatologica in timpul sarcinii

Este indicat ca vizita stomatologica sa fie realizata in timpul sarcinii. Nivelurile crescute de hormoni determina tumefierea, sangerarea si retinerea alimentelor la nivelul gingiilor, ceea ce va accentua inflamatia acestora. Consultatiile stomatologice sunt esentiale pentru evitarea infectiilor la nivelul gingiilor, care ar putea determina nasterea prematura.

Recomandari pentru o consultatie stomatologica confortabila

  • Evita sa te programezi pentru consultatie in timpul diminetii pentru ca exista posibilitatea de a avea o senzatie puternica de greata
  • Evita sa stai cu picioarele incrucisate pe scaunul stomatologic pentru a asigura o buna circulatie a sangelui la nivelul picioarelor
  • Mergi la toaleta inainte, astfel incat sa nu fie necesar sa intrerupi sedinta stomatologica
  • Discuta cu medicul dentist pentru a stabili sedinte stomatologice mai scurte

In perioada pandemiei e important ca fiecare viitoare mamica sa respecte toate indicatiile de protectie si siguranta oferite de catre specialisti. Medicii stomatologi ai clinicilor DENTESSE sunt alaturi de dumneavoastra pentru a va oferi toate masurile de care aveti nevoie pentru a va pastra o dantura sanatoasa, fara sa puneti in pericol viata copilului.

Programeaza-te acum
pentru o consultatie

programeaza-te
programeaza-te acum
error: Content is protected !!