copii

Ce le spunem copiilor despre coronavirus

Ce le spunem copiilor despre noul coronavirus? Noua veste a aparitiei virusului COVID-19 a alertat intreaga lume si numerosi experti in sanatate publica, iar pe masura ce epidemia ia amploare, populatia intra intr-o stare generala de panica. Este normal sa fie asa? Ce simt copiii fata de aceasta situatie si cum le explicam riscurile la care sunt supusi daca nu respecta masurile de protectie?

Sentimentul de panica este firesc sa fie prezent, intr-un context in care mass-media ne acapareaza cu informatii exprimate intr-o nota grava, dintre care multe stiri sunt false. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ne confruntam cu o abundenta de stiri care nu ofera niciun real ajutor pentru oameni.

O atitudine calma, dar preventiva si responsabila este mult mai sanatoasa, atat pentru noi, cat si pentru familiile noastre. Cu cat suntem mai optimisti, cu atat vom aborda aceasta perioada cu mai mult simt pragmatic.

Ce le spunem copiilor despre noul coronavirus?

Cu siguranta, multi dintre copii inteleg ca exista in lume o boala care ingrijoreaza numeroase tari si despre care cele mai multe persoane din preajma lor vorbesc des.

Panica nu este un raspuns pe care copiii trebuie sa-l primeasca din partea noastra. Dimpotriva, trebuie sa ne informam corect, din surse si statistici sigure, pentru a intelege ca noul coronavirus provoaca o infectie asemanatoare gripei, a carei rata de mortalitate este scazuta.

In functie de varsta si de interesul pe care il arata fata de subiect, vom vorbi deschis cu cei mici despre aceasta situatie. Evitarea comunicarii ii poate ingrijora.
Iata ce recomandari ofera specialistii americani pentru discutia acestui subiect.

● Prea multe informatii pot fi coplestioare

Initiaza discutia pornind de la informatiile pe care copilul tau deja le are despre coronavirus. Lasa-l pe el sa puna intrebari despre lucrurile pe care il intereaza, iar tu raspunde-i cat mai cinstit si clar. Indicat este sa nu dezvolti discutia intr-una foarte complexa, oferindu-i mai multe informatii decat poate asimila. Totodata, nu te ingrijora daca nu stii sa raspunzi la toate curiozitatile lui. Pentru el e important sa stie ca poti fi oricand disponibil sa ii raspunzi.

● Atitudinea ta fata de situatie va influenta si atitudinea copilului

Inainte de a avea o discutie cu cel mic, e important sa nu fi anxios si sa nu ai o atitudine tematoare fata de situatia epidemiei. Copilul va simti reala ta parere, dincolo de informatiile pe care i le vei transmite.

● Pune accent pe masurile de protectie si explica-i cum le implementezi zi de zi

O modalitate importanta de a-i asigura pe copii ca sunt in siguranta este sa le subliniezi ce masuri de protectie aplici in viata de zi cu zi. Psihologii sustin ca cei mici au un simt al propriei persoane foarte dezvoltat, motiv pentru care se vor ingrijora ca tocmai ei vor fi infectati de acest virus. Este util sa-i asiguri ca urmarile virusului nu sunt pe atat de grave pe cat isi imagineaza. Mai mult de atat, pune importanta pe masurile de igiena pe care trebuie sa le urmeze pentru a evita acest risc.

● Ascultati temerile copilului

Se poate intampla ca cel mic sa fi auzit de la un alt copil ca poate sa moara din cauza noului virus, iar aceasta temere poate fi una serioasa pentru orice parinte. Trebuie sa asculti parerile copilului despre coronavirus, sa arati ca ii intelegi teama si sa il ajuti sa depaseasca frica.

Cel mai important lucru pe care copiii au nevoie sa il stie in aceasta perioada este ca desi aceasta epidemie afecteaza intreaga lume, parintii le sunt mereu alaturi sa ii ingrijeasca si sa ii protejeze. De aceea, din pasiunea lucrului cu copiii, echipa clinicii DENTESSE Kids & Teens va este alaturi in aceasta perioada cu recomandari dedicate parintilor.

Programeaza-te acum
pentru o consultatie

programeaza-te
programeaza-te acum
error: Content is protected !!