Cum ii facem pe cei mici sa nu le fie frica de medicul stomatolog?

Psihologii sustin ca “teama de stomatolog se numara printre fricile invatate, nu printre cele cu care ne nastem”. Asadar, tine de parinti, in primul rand, daca cel mic va dezvolta o fobie fata de medicul stomatolog. Din acest motiv, oferim cateva recomandari care speram sa ajute cat mai mult.

Este mai bine sa evitam sau sa prevenim eventuale probleme stomatologice. Astfel, trebuie sa-i invatam pe cei mici regulile unei igiene corecte si sanatoase prin familiarizarea cu periuta de dinti inca de la primii dintisori.

Duceti copilul la medicul stomatolog de la varste cat mai fragede pentru a se familiariza cu personalul medical, cu cabinetul, cu aparatura si instrumentarul stomatologic.

Alegeti un medic stomatolog care lucreaza cu copii. Conteaza foarte mult maniera de abordare, tactul si rabdarea in relatia cu cei mici. Medicul tau stomatolog, chiar daca este unul foarte bun, dar ii lipseste rabdarea de a lucra cu cel mic, ori il va brusca, ori va fi superficial in efectuarea tratamentului, ori, pur si simplu, va renunta la tratament. Oricare din aceste variante va creste teama copilului fata de stomatologie. Alege, asadar, din start un medic stomatolog pediatru!

Mergeti cu copilul la controalele periodice cel putin o data la 6 luni. Poate sa nu fie nevoie decat de o simpla verificare a sanatatii dentare sau sa se efectueze manevre usoare, nedureroase. In felul acesta copilul va percepe vizita la cabinetul stomatologic ca pe o rutina sanatoasa in care mai mult se previne decat se trateaza, tratamentele nefiind foarte dureroase si traumatizante.

Nu promiteti recompense in schimbul vizitelor la cabinetul stomatologic intrucat induc o stare de frica copilului, care va vedea acest lucru ca pe un supliciu ce merita recompensa. Deci tratatati vizita la medicul stomatolog ca pe o normalitate.

Nu amenintati niciodata copilul, nici macar in gluma, cu mersul la medicul stomatolog. Acest lucru va creste anxietatea in relatia cu orice fel de medic, iar in caz de necesitate ar putea sa ii puna sanatatea in pericol.

Evitati sa dai prea multe informatii despre ceea ce se intampla in cabinetul stomatologic, dar nici nu il pacaliti ca nu il va durea sau ca medicul stomatolog nu ii va face nimic. Fiti sincer cu el si explicati-i ca medicul stomatolog ii va verifica dintisorii si daca va fi necesar ii va trata pentru a nu il durea pe viitor.

Fixati vizitele la medicul stomatolog dimineata, cand copilul este odihnit si mai cooperant. Sansele de reusita sunt maxime!

Programeaza-te acum
pentru o consultatie

programeaza-te
programeaza-te acum

Clinica DENTESSE copii

Kids - +40332 101 000


error: Content is protected !!