Ce trebuie sa stim ca sa tratam dintii de lapte

Iata o intrebare frecvent intalnita si la care vom raspunde in cele ce urmeaza:

“De ce trebuie tratati dintii de lapte daca oricum se schimba?”

 

Dintii de lapte (temporari), desi se schimba, trebuie tratati pentru a preveni complicatiile ulterioare. Dintii bolnavi sau extractiile premature ale acestora, la nivel general, pot afecta sistemul renal, cardiac, respirator si digestiv iar la nivel local, pot duce la eruptie in alta pozitie decat cea normala a dintilor permanenti, anomalii in dezvoltarea dintilor succesori, la afectarea procesului de masticatie si chiar a fizionomiei copilului.

Netratarea dintilor temporari duce la pierderea prematura a lor cu impact puternic asupra dentitiei. Astfel, atunci cand pierdem un dinte de lapte prea devreme, dintii vecini migreaza si pot chiar sa ocupe spatiul ramas liber iar dintele ce urmeaza sa erupa nu va mai avea spatiu suficient, generand grave probleme ulterioare. De aceea, in cazul in care un dinte temporar nu mai poate fi salvat si este extras inainte de eruptia dintelui definitiv, se va pune un mentinator de spatiu pana la eruperea dintelui succesor.

Cauzele aparitiei cariilor dentare pot fi multiple si pot fi locale sau generale: legate de anatomia dintilor si predispozitii locale, igiena dentara incorecta sau incompleta, alimentatia defectuoasa. Deasemenea exista factori care pot duce la aparitia cariilor de la o varsta foarte mica legate chiar de dieta si starea de sanatate a mamei in timpul sarcinii, de o anumita medicatie a copilului, afectiuni generale, scoaterea biberonului, diversificarea alimentatiei etc.

Tocmai de aceea, prima vizita la stomatolog ar trebui sa fie dupa eruperea primilor dintisori, pentru a se identifica posibile carente sau anomalii asupra carora se poate interveni imediat fara a se ajunge la complicatii ce necesita tratamente mai anevoioase, mai dureroase si mai costisitoare.

Preventia non-invaziva este modul cel mai simplu prin care pot fi depistate dezechilibrele la nivelul cavitatii orale. Cu ajutorul unor teste de saliva si placa dentara, medicii pot recomanda tratamente eficiente de preventie.

In concluzie, orice carie trebuie tratata corect iar pentru a preveni aparitia acestora recomandam sigilarea dintilor, tratament ce ofera o protectie a zonelor predispuse la carii.

Controlul periodic la 6 luni, sau chiar mai des in cazul copiilor, si igiena orala corespunzatoare pot face ca disconfortul unor tratamente complexe la stomatolog sa fie evitate iar zambetul copiilor nostri sa fie unul sanatos si la maturitate.

Programeaza-te acum
pentru o consultatie

programeaza-te
programeaza-te acum
error: Content is protected !!