efectele placii bactereiene asupra dintilor

Diferenta dintre placa dentara si tartru

Am observant ca multi din pacientii nostri folosesc termenii placa dentara si tartru interschimbabili, gandindu-se ca se refera la unul si acelasi lucru.

Specialistii DENTESSE explica care este diferenta dintre ele, creandu-va o perspectiva mai buna asupra sanatatii orale si subliniind importanta practicarii unor obiceiuri de igiena orala corecte.

Ce este placa dentara?

Placa este o substanta moale, lipicioasa, care este compusa din bacterii, reziduuri alimentare si produse secundare ale bacteriilor. Aceasta se formeaza in mod constant in cavitatea orala si se depune pe suprafata dintilor facilitand aparitia cariilor dentare. Din fericire, poate fi indepartata cu usurinta prin periaj regulat, folosirea atei dentare si clatirea cu apa de gura. Din cand in cand, dumneavoastra si copilul dumneavoastra trebuie sa vizitati medicul dentist pentru a curata placa pe care nu ati reusit sa o eliminati in rutina zilnica de periaj dentar.

Ce este tartrul?

Tartrul este o substanta dura care incepe sa se formeze pe dinti cand placa nu este indepartata efectiv din gura. Se compune din depozitele de minerale din saliva ce creeaza pe dinti o suprafata dura, poroasa, facandu-i mai vulnerabili la bacterii, care adera mai usor pe suprafata lor.

Atunci cand cantitatea de bacterii formate din tartru devine prea mare apare boala parodontala.

 

Spre deosebire de placa dentara ce poate fi usor indepartata prin practicarea regulata a obiceiurilor de igiena orala, tartrul poate fi indepartat numai in cabinetul stomatologic prin metode profesionale.

 

Cum putem preveni formarea placii si a tartrului?

·         Periajul corect si folosirea atei dentare sunt principalele arme impotriva placii si tartrului. Dintii trebuie periati cel putin de doua ori pe zi, esential dimineata si seara inainte de culcare, de preferinta dupa fiecare masa. Ata dentara poate fi folosita o data pe zi, inainte sau dupa periajul dintilor.

·         Viziteaza medicul dentist in mod regulat, cel putin de 2 ori pe an pentru detartraj si igienizare profesionala. In timpul acestor vizite, medicul stomatolog poate efectua examene dentare si poate elimina placa si tartrul care se acumuleaza in zonele greu accesibile.

·         Limitati consumul de alimente cu amidon si a bauturilor dulci sau acidulate. Bacteriile gasite in gura iubesc sa manance zahar si amidon si pot contribui la formarea placii si implicit a cariilor dentare.

·         Adopta o alimentatie sanatoasa bazata pe legume si fructe care au atat rol de curatare a reziduurilor alimentare din cavitatea orala cat si de aport de vitamine absolut necesare pentru o dantura sanatoasa.

 

Programeaza de astazi o intalnire cu unul dintre medicii stomatologi ai clinici DENTESSE si actioneaza la timp asupra depunerilor de placa si tartru, principalele cauze ale afectiunilor dentare!

Programeaza-te acum
pentru o consultatie

programeaza-te
programeaza-te acum
error: Content is protected !!