Schimbarea dintilor de lapte

Pana la varsta adolescentei majoritatea parintilor considera ca vizita la medicul stomatolog este inutila, intrucat dintii de lapte oricum vor cadea. Acest lucru este cat se poate de fals! Dintii de lapte nu sunt deloc de neglijat, acestia necesita la fel de multa atentie precum necesita si dintisorii permanenti. Cariile dintilor de lapte sau pierdere acestora prematur pot afecta cresterea sanatoasa a dintilorilor permanenti. Dupa varsta de 4 ani vizitele la medicul stomatolog pot fi realizate cu regularitate si de asemenea periajul dentar trebuie introdus in rutina zilnica a micutilor.

Schimbarea dintilor de lapte reprezinta un moment marcant in viata oricarui copil, iar acesta poate reactiona in diferite moduri (febra, durere etc.), insa medicul stomatolog va sti cum sa il ajute si sa il ghideze pe cel mic prin acest proces de schimbare.

Cand incep sa cada dintii de lapte?

Copii au 20 de dintisori temporari care vor fi inlocuiti cu cei permanenti intre 6 si 12 ani. Perioada in care acestia se vor schimba difera de la un copil la altul si are legatura cu varsta in care acestia au erupt. Foare important este sa tinem minte faptul ca molarul de 6 ani este singurul care nu se va schimba.

Daca dintisorii de lapte incep sa se miste iti recomandam:

  • Programarea unei vizite la medicul stomatologului;
  • Explica celui mic faptul ca acesta este un proces perfect normal si ca in curand va avea dinti mult mai puternici;
  • Poti sa ii explici cat de importanti sunt acesti dinti noi si ca trebuie sa aiba mare grija de ei;
  • Incurajeaza-l sa vorbeasca cu medicul stomatolog si sa puna intrebari.

Lucruri pe care trebuie sa le eviti cu orice pret:

  1. Sa incerci sa scoti dintele cu forta acasa, lucrul acesta il poate traumatiza pe cel mic;
  2. Nu fa glume pe seama faptului ca va fi stirb;
  3. Nu ignora durerea copilului, ofera-i intelegere si cere sfatul medicului.

Cand se realizeaza extractia dintelui de lapte?

In principiu extractia dintelui se realizeaza atunci cand mobilitatea este foarte mare, lucru care ingreuneaza masticatia. In plus dintii de lapte pot fi extrasi atunci cand produc tulburari de crestere a dintilor permanenti. Eruptia dintilor permanenti corecta este realizata pe aceelasi ax pe care il au si dintii de lapte, daca dintii de lapte nu sunt extrasi dintii permanenti isi vor schimba axul, astfel aparand o serie de probleme pentru cel mic.

Pentru a te asigura ca dintii celui mic cresc corespunzator si sanatos iti recomandam vizita la medicul stomatolog la fiecare 6 luni si evident ori de cate ori tu sau cel mic sesizati o neguralitate sau durere.

dentitia-la-copii-dentesse

Programeaza-te acum
pentru o consultatie

programeaza-te
programeaza-te acum
error: Content is protected !!