
3 afectiuni dentare ale adolescentilor
Care sunt cele mai frecvente 3 afectiuni dentare ale adolescentilor? Un zambet frumos, de durata, poarta in spate multa grija in ceea ce privesc vizitele regulate la medicul dentist, alimentatia si obiceiurile zilnice sanatoase.
3 afectiuni dentare ale adolescentilor
Pentru ca sunt la varsta la care considera ca unele afectiuni dentare nu sunt ingrijoratoare, adolescentii trebuie sa cunoasca principalele lor cauze si solutii. Specialistii DENTESSE Kids & Teens inteleg importanta informarii si vor sa fie parteneri de incredere pentru sanatatea dentara a tinerilor.
Cariile
Cariile sunt cele mai comune afectiuni dentare in randul adolescentilor. Aparitia lor se manifesta printr-o durere de dinti, provocata prin sensibilitate la rece si dulce.
Studiul PAROGIM realizat in Romania, pe elevii de 10-17 ani, din scolile din Bucuresti aduce rezultate ingrijoratoare in aceasta privinta. Datele semnaleaza o problema grava pentru adolescentii romani, care din cauza igienei necorespunzatoare, au dezvoltat aceasta afectiune. 75% dintre acestia au avut carii antecedente si ca 64% prezentau carii netratate la momentul studiului. Datele semnaleaza o problema grava pentru adolescentii romani, care din cauza igienei necorespunzatoare, au dezvoltat aceasta afectiune.
Procesul de tratare al cariei nu este deloc complicat si nici dureros. Acesta presupune doua etape: cea de curatare si cea de obturare. In prima faza se indeparteaza tesutul afectat si realizeaza igienizarea locului. Aceasta etapa este urmata de cea de-a doua, in care se aplica o plomba compozit sau o incrustatie ceramica.
Netratarea cariilor, in cel mai rau caz, poate aduce cu sine extinderea lor spre nerv si mai apoi extractia. Nu numai ca tratarea este obligatorie, dar si preventia cariilor este la fel de importanta. Specialistii recomanda consumul de fructe si de legume, periajul zilnic si mai ales, evitarea mancarurilor si bauturilor cu mult zahar. Pe langa rutina de ingrijire orala adecvata, este recomandata consultatia la fiecare sase luni pentru evaluarea constanta a aparitiei cariilor.
Respiratia urat mirositoare
Cea mai mare grija dentara a adolescentilor sunt efectele halitozei, afectiune dentara cunoscuta popular drept respiratie urat mirositoare. Aceasta problema poate avea consecinte neplacute la nivel social, mirosul neplacut al cavitatii orale fiind o urmare a mai multor factori:
- infectiile cu germeni anaerobi
- deshidratarea mucoasei bucale
- boli ale gingiei
- carii
- boli ale glandelor salivale.
Cauzele care produc halitoza sunt:
- lipsa unei igiene corecte
- fumatul
- alcoolul, cafeaua, grasimile
- consumul de ceapa, usturoi, excesul de dulciuri
- anumite medicamente care usuca mucoasa bucala
Solutiile de tratare ale respiratiei urat mirositoare tin de igiena dentara: spalarea corecta a dintilor si a limbii, tratarea tuturor cariilor din gura, atentia asupra alimentatiei si hidratarea constanta.
Dintii patati
Pentru ca sunt preocupati de aspectul fizic, adolescentii sunt adesea deranjati de petele colorate de pe suprafata dintilor. Fiind o problema estetica, aceasta afectiune dentara nu se manifesta prin durere de dinti. Aceste pete inestetice sunt in general cauzate de igiena orala precara sau de consumul de alimente care afecteaza culoarea smaltului. Iata alimentele care pateaza dintii:
- cafeaua
- sosul de soia
- sucurile acidulate
- sfecla
- fructele de padure
- citricele
Din fericire, exista mai multe solutii stomatologice pentru acesta afectiune dentara: periajul profesional, fatete dentare, albire dentara.
Daca adolescentul tau intampina una dintre afectiunile de mai sus, programeaza acum o sedinta la Clinicile DENTESSE Kids & Teens. Specialistii nostri trateaza cu profesionalism, tact si rabdare fiecare problema specifica varstei adolescentei, folosind cele mai noi materiale stomatologice si tehnologie de inalta precizie.