Îți sângerează gingiile? Uite ce trebuie să știi despre gingivită
Știai că 8 din 10 persoane cu vârsta de peste 35 ani prezintă o formă de afecțiune a gingiilor? Sănătatea gingivală este importantă pentru că o gingie sănătoasă asigură suport ferm și eficient dinților, nu sângerează și nu se inflamează. Dacă îți sângerează gingiile în timpul periajului dentar, dacă gingiile tale sunt roșii și inflamate sau chiar dureroase, este posibil să suferi de gingivită.
Ce este gingivita?
Gingivita este o inflamație superficială a gingiilor și reprezintă primul stadiu al afecțiunii parodontale. Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală deficitară, care încurajează formarea plăcii dentare pe dinți, provocând inflamarea țesuturilor gingivale din jur.
Spre deosebire de stadiul următor, parodontita, ea este reversibilă. Dacă nu este tratată la timp, poate evolua către afecțiuni mai serioase și poate duce chiar la pierderea dinților.
Care sunt cauzele gingivitei?
Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală deficitară care încurajează acumularea plăcii bacteriene.
Placa este o peliculă invizibilă, lipicioasă, compusă în principal din bacterii care se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se găsesc în mod normal în cavitatea bucală. Aceasta trebuie curățată zilnic, deoarece se reformează rapid și se poate întări sub linia gingiilor în tartru, colectând bacterii.
Tartrul face placa mai dificil de îndepărtat, fiind ca un scut protector pentru bacterii și provocând iritații de-a lungul liniei gingiilor. Tartrul trebuie îndepărtat de un medic stomatolog. Cu cât placa și tartrul rămân mai mult pe dinți, cu atât mai mult irită gingia și partea gingiei de la baza dinților, provocând inflamație. În timp, gingiile se vor umfla și vor sângera.
Riscuri
Gingivita netratată poate evolua către o boală a gingiilor care se răspândește la țesutul și osul de bază (parodontită), o afecțiune mult mai gravă care poate duce la pierderea dinților.
Inflamația cronică a gingiilor este asociată cu alte boli, cum ar fi bolile respiratorii, diabetul, accidentul vascular cerebral sau artrita reumatoidă.
Cum o prevenim și cum o tratăm?
Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală deficitară. Obiceiurile bune de îngrijire dentară, cum ar fi periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și efectuarea controalelor dentare regulate, pot ajuta la prevenirea și stoparea gingivitei.
De două ori pe an, este recomandată realizarea unui periaj dentar profesional și a unui detartraj, pentru a îndepărta tartrul și a curăța placa bacteriană. Acest obicei te va ajuta să eviți depunerile dentare și iritația gingivală.