Ce este igienizarea dentară și de ce trebuie să o faci de cel puțin două ori pe an

detartraj simulare

Igienizarea dentară ar trebui realizată de cel puțin două ori pe an pentru că nu este un moft ci o componentă importantă a îngrijirii dentare. Pe lângă periajul dinților, folosirea aței dentare, a apei de gură și a vizitelor preventive la stomatolog, igienizarea dentară efectuată de două ori pe an, este esențială pentru o sănătate orală bună. Acest tratament simplu și nedureros te poate scuti de vizitele neprogramate la medicul stomatolog și de afecțiuni mai greu de tratat.

Ce este igienizarea dentară?

Igienizarea dentară este procesul complet de curățare dentară, realizat de către medicul stomatolog. Scopul acestui procedeu este eliminare plăcii bacteriene și a tartrului, principalii vinovați pentru majoritatea afecțiunilor dentare. Pentru că periajul dentar realizat acasă nu este suficient pentru a asigura lipsa afecțiunilor orale, acest tratament vine în completare sa, pentru o dantură curată și sănătoasă.

Care este procesul igienizării dentare?

Igienizarea dentară se desfășoară în mai multe etape precum detartraj, air flow și periaj profesional. Aceste procedee pot fi urmate de sigilarea șanțurilor și fosetelor dentare, pentru prevenirea cariilor. 

Procedura este una nedureroasă și durează, în general aproximativ 1 oră.

procesul de detartraj

Detartrajul

În cadrul acestei proceduri, medicul stomatolog îndepărtează tartrul și placa bacteriană cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete. 

Tartrul reprezintă placă bacteriană întărită și apare mai ales pe spatele dinților din față, fața dinspre obraz a molarilor de sus și pe dinții înghesuiți, adică în locurile greu de accesat, unde este dificil să realizezi un periaj corect.

Tartrul nu poate fi îndepărtat prin periaj dentar, de aceea este important să realizezi periodic acest procedeu.

Airflow-ul

În urma acestei proceduri, medicul stomatolog îndepărtează depozitele moi și petele de pe suprafața dinților, cu un dispozitiv cu jet de mare presiune. Acest dispozitiv pulverizează pe suprafața dinților și pe linia gingiilor un amestec de apă, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu. 

Periajul profesional

Periajul profesional completează detartrajul cu ultrasunete, fiind necesar pentru a netezi suprafețele și pentru a îndepărta complet eventualele reziduuri ale plăcii bacteriene. Acest tip de periaj se realizează cu ajutorul unor periuţe circulare cu diametru mic, confecţionate din filament de plastic dur, care produc mişcări circulare. Pe ele se aplică o pastă profesională abrazivă care curăță și lustruiesc suprafața dintelui. 

Sigilarea șanțurilor și fosetelor dentare

Sigilare izolează suprafețele dentare de restul cavității bucale, pentru a preveni formarea cariilor. Prin intermediul acestui procedeu se acoperă șanțurile dentare foarte adânci, pentru ca acestea să nu rețină resturi alimentare sau să acumuleze placă bacteriană.

Care sunt beneficiile?

Tartrul cauzează majoritatea problemelor dentare, deoarece reprezintă o suprafață propice pentru acumularea de bacterii care produc în timp carii. Mai mult, tartrul împinge și irită gingia, cauzând sângerări și posibile boli parodontale.

Aceste două mari afecțiuni reprezintă principala cauză a pierderii dinților. Prin aceste tratamente preventive poți evita multe dureri dentare și tratamente costisitoare

Igienizarea dentară îmbunătățește și aspectul dinților. Cu toate nu albește dinții, eliminarea petelor și curățarea profundă a acestui tratament, îți pot oferi un zâmbet mai frumos, dar și o respirație mai proaspătă. Dacă acumulările de tartru de pe dinți și-au modificat deja culoarea din galben în maroniu, atunci efectele igienizării dentare vor fi cu atât mai dramatice.

Detartraj before and after

Igienizarea dentară nu reprezintă un tratament pentru cei cu o igienă orală precară. La fel ca periajul regulat al dinților, a folosirii apei de gură și a aței dentare, detartrajul realizat periodic de către medicul dentist, este o parte esențială a îngrijirii tale dentare. Acest tratament, împreună cu o rutină corectă de igienă dentară, te pot salva de multe probleme dentare grave.