Aparat Dentar Mobil

Care este functia acestui aparat

Aparatul dentar mobil remediaza anomaliile dentare usoare si medii. Acest lucru este realizat de forte controlate care sunt aplicate asupra dintilor si a maxilarelor. Dispozitivele pot sa fie purtate mereu, ziua si noaptea, dar trebuie indepartate in timpul mesei si cand dintii sunt spalati.

Avantajele unui aparat dentar mobil

Printre beneficiile acestui dispozitiv se numara: dintii pozitionati gresit revin in pozitiile normale, muscatura incorecta este remediata, arcada dentara poate fi marita prin crearea de spatiu. De asemenea, permite mentinerea rezultatelor obtinute prin tratamentele dentare.

Aparatul dentar mobil este mic ca dimensiune, motiv pentru care este foarte usor de purtat, dar si de curatat. Fiind putin vizibil la exterior, dispozitivul este estetic. Dimensiunile reduse ale unui aparat dentar mobil pot duce insa si la pierderea acestuia.

Din ce este compus acest dispozitiv

Placuta acrilica reprezinta baza aparatului, respectiv suportul pentru surub si arcuri, conferind stabilitate. Poate fi personalizata cu sclipici sau un model. Crosetul este elementul de ancorare, care este atasat de masele, asigurand imobilizarea aparatului. Arcurile au ca rol mutarea treptata a dintilor in directia dorita. Elementul activ este surubul, care determina expansiunea arcadelor. Se activeaza de catre medic sau pacient folosind o cheita speciala.

Intrebari Frecvente

In functie de afectiunea ce trebuie corectata, tratamentul ortodontic cu aparat dentar poate dura intre 6 luni si 2 ani. Un alt factor care contribuie la prelungirea timpului de finalizare a tratamentului este tipul de aparat dentar ales, de regula timpul cel mai scurt de tratament fiind obtinut prin intermediul aparatelor dentare invizibile (lingual).
Nu exista nici o limita de varsta, acesta putand fi pus si dupa varsta de 50 de ani.
Purtarea aparatului va necesita cateva zile de adaptare pentru purtatori. Alimentatia va fi restrictiva pe perioada purtarii aparatului dentar, fiind recomandat ca pacientul sa evite consumul alimentelor dure care pot afecta aparatul dentar. De asemenea, igiena orala este foarte importanta pentru un tratament ortodontic reusit.