Cum evităm frica de medicul stomatolog a celor mici?

Copil la stomatolog

Este mai bine să eviți sau să previi eventuale probleme stomatologice. Tocmai de aceea, este recomandat ca întâlnirea cu medicul stomatolog să aibă loc cât mai devreme și la intervale regulate de timp. Conform psihologilor “teama de stomatolog se numară printre fricile învațate, nu printre cele cu care ne naștem”. Asadar, ține de părinți, în primul rând, dacă cel mic va dezvolta o fobie față de medicul stomatolog.

Alege un medic stomatolog pediatru

Alege un medic stomatolog care lucrează cu copii. Contează foarte mult maniera de abordare, tactul și răbdarea în relația cu cei mici. Medicul tău stomatolog, chiar dacă este unul foarte bun, dar îi lipsește răbdarea de a lucra cu cel mic, ori îl va brusca, ori va fi superficial în efectuarea tratamentului, ori, pur și simplu, va renunța la tratament. Oricare din aceste variante va crește teama copilului fata de stomatologie. Alege, asadar, din start un medic stomatolog pediatru!

Începe cât mai devreme

Este bine să duci copilul la medicul stomatolog de la vârstă cât mai fragedă pentru a se familiariza cu personalul medical, cu cabinetul, cu aparatura și cu instrumentarul stomatologic.

Mergi periodic cu cel mic la control

Mergi cu copilul la un control periodic cel puțin o data la 6 luni. Poate să nu fie nevoie decât de o simplă verificare a sănătății dentare sau să se efectueze manevre ușoare, nedureroase. În felul acesta copilul va percepe vizita la cabinetul stomatologic ca pe o rutină sănătoasa în care mai mult se previne decât se tratează, tratamentele nefiind foarte dureroase și traumatizante.

Fără recompense

Nu promite recompense în schimbul vizitelor la cabinetul stomatologic întrucât induc o stare de frică copilului, care va vedea acest lucru ca pe un supliciu ce merită recompensă. Deci, tratează vizita la medicul stomatolog ca pe o normalitate.

Fără amenințări

Nu amenința niciodată copilul, nici măcar în glumă, cu mersul la medicul stomatolog. Acest lucru va crește anxietatea în relația cu orice fel de medic, iar în caz de necesitate ar putea să îi pună sănătatea în pericol.

Fără minciuni

Nu este necesar să îi oferi celui mic prea multe informații despre ceea ce se întâmplă în cabinetul stomatologic, dar nici nu îl păcăli că nu îl va durea sau că medicul stomatolog nu îi va face nimic. Fii sincer și explică-i că medicul stomatolog îi va verifica dințișorii și dacă va fi necesar îi va trata pentru a nu îl durea pe viitor.

Sfat: Fixează vizitele la medicul stomatolog dimineața, când copilul este odihnit și mai cooperant. Șansele de reușită sunt maxime!