De ce e important să îngrijim dinții de lapte?

Stomatologie copii

Mulți părinți nu înțeleg de ce este important să trateze cu grijă dinții de lapte. Unii ar putea argumenta că îngrijirea dentară pentru copii nu este necesară, deoarece dinții de lapte ar trebui să fie temporari. Însă, stabilirea unor obiceiuri adecvate precum periajul dentar corect, utilizarea aței dentare, dar și vizitele periodice la medicul stomatolog, se realizează mult mai ușor în copilărie și o bună igienă orală este primul pas pentru a asigura sănătatea dentară a copilului. Neglijarea sănătății dinților de lapte creează multiple probleme care îi pot afecta pe cei mici, chiar și la maturitate.

Erupția prematură a dinților permanenți

Afecțiuni precum cariile pot duce la pierderea dinților de lapte, cauzând erupția prematură a dinților permanenți. Cu cât dantura copilului este mai sănătoasă, cu atât se vor bucura de dinții temporari pentru mai mult timp, reducând riscul carierii danturii permanente. 

Dezvoltarea unei mușcături incorecte

Dinții de lapte ajută la stabilirea mușcăturii copilului și la plasarea dinților permanenți pe măsură ce copilul tău crește. De aceea, îngrijirea dentară și tratamentul ortodontic, sunt importante pentru cei mici, chiar dacă mai devreme sau mai târziu, dinții de lapte le vor cădea. Prin tratamentul preventiv, poți evita tratamente ortodontice mai complexe și mai costisitoare.

Afecțiuni ale gingiilor

În lipsa unei igiene corecte a danturii, bacteriile din gură creează pe dinți și în jurul liniei gingiilor, o acoperire lipicioasă numită placă. Aceste bacterii și toxinele pe care le produc, irită gingiile. Dacă placa nu este îndepărtată, se poate întări și se poate transforma  în ceea ce se numește tartru. Tartrul poate atrage mai multe bacterii, ceea ce duce la mai multă inflamație a gingiilor. Gingivita netratată poate degenera în afecțiuni mai serioase ale gingiilor, provocând chiar și pierderea dinților la maturitate.

O igienă dentară deficitară la maturitate

O igienă corectă a danturii însușită în copilărie, va deveni un reflex pe măsură ce înaintează în vârstă. Iar acest reflex este primul și cel mai important pas spre o dantură sănătoasă. Vizitele la medicul stomatolog încă de la vârste fragede, mai ales dacă sunt o experiență plăcută, îl vor obișnui pe cel mic cu aparatura și procedurile, eliminând posibilele frici și anxietăți.

O dantură sănătoasă în copilărie este esențială pentru sănătatea orală la maturitate. Așa că, nu neglija nici periajul dentar și nici controlul periodic la medicul stomatolog.